Dronken van geluk bij A Ginjinha

A Ginjinha ziet eruit alsof het door Miley Cyrus herself is ontworpen, terwijl ze in haar blote reet op een sloopkogel zat. Het is één van de bekendste plekken van Lissabon en toch loop je er zo voorbij als je er geen erg in hebt. Het is een zogenaamde ‘hole in the wall’ zoals je die wel vaker ziet in Zuid-Europa. Florence heeft ze, Barcelona heeft ze en in Sevilla is er één te vinden die vroeger een gevangenis was en waar de schrijver van Don Quichotte nog is gemangeld.

Een ‘gat in de muur’ dus en meer is het ook niet. Het laat zich het best omschrijven als een minibarretje, vaak niet groter dan een opklapbare bar met daarachter de kelner van dienst die zijn ding doet op twee vierkante meter. Bestellen en drinken doe je doorgaans staand en buiten, omdat er voor klanten binnen domweg geen plek meer is.

Bij A Ginjinha is er binnen wel wat ruimte, al houdt het niet over. Wie alcoholist én claustrofobisch is, vindt hier een uitdaging om het tweede te overwinnen. Je moet ergens beginnen. De gasten staan in de regel dan ook buiten in de zon, net om de hoek waar toeristenuitlaatplek Rossio overgaat richting Martim Moniz.
A Ginjinha Lisbon Portugal
De clientèle heeft een verbluffend hoog ‘lokale helden-gehalte’. Ginjinha, of ‘ginja’ is dan ook de Portugeze drank der dranken. Wat rum is voor een Cubaan en jenever voor een Hollander is ginjinha voor een Portugees, zeker voor een Lisboeta (inwoner van Lissabon).

Ginjinha is een shot van kersenlikeur waar je van op de handen gaat lopen en waarbij je de volle breedte van de weg nodig hebt op weg naar huis. Je maakt het door de ietwat zure ginja-kers – in België bekend als ‘kriek -, te vermengen met aguardente en suiker. Aguardente is een verzamelnaam voor alcohol van meer dan 40% en de letterlijke vertaling is ‘vuurwater’. Suiker komt van de suikerbiet. Ga ik hier verder niet uitleggen want het is hier verdomme geen Klokhuis.

Voor wie geen jeneverstokerij in de kelder heeft: bij de hole in the wall koop je ginjinha kant-en-klaar voor € 1,30 in een kleine plastic cup. Je hebt de keuze mét of zonder kersenpitten en na het elimineren van dit dilemma is het een nationale feestdag voor je slokdarm. Als water van een oude otter glijdt die vloeibare duivel naar beneden om daar zijn sloopwerkzaamheden te verrichten. Door de makkelijke afdronk is het verleidelijk om er nog een te nemen, maar als er op één drank de term ‘wait for it!’ van toepassing is, is het ginjinha. Qua na-effecten hebben we het over de categorie waarbij je een dag later wakker wordt in een motel in Porto met piercings door je schaamstreek en een roedel geknevelde naakte dwergen naast je. Niet dat ik uit ervaring spreek overigens, want aan Porto hebben we hier een broertje dood.

A Ginjinha dus. Loop er eens langs als u hier bent, bij voorkeur als u daarna geen plannen meer heeft. Of doe zoals ik en pak er af en toe eentje en loop dan snel weer door…

Auteur: Mimn

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , ,

Categories: Column

Author:Robbert-Jan

Culinair blogger en mede-eigenaar Text Sells schrijfstudio (textsells.nl).

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: